Treinstapper Deinze-Tielt 07/03/21

Laatste Hello-Belgium wandeling

Traject

We stappen van station Deinze naar station Tielt. 21,3 km.
We volgen een 20-tal km de G 128.

Treinreis

Heen

Oostende 08:48
Lichtervelde 09:25/09:30
Deinze 09:52

Terug

Tielt 15:19
Lichtervelde 15:30/15:35
Oostende 16:10

 

Routebeschrijving en bezienswaardigheden

Km 0

Station Deinze

Km 0,9

De Onze-Lieve-Vrouwekerk van Deinze dateert al van de 14de eeuw. Het is één van de laatste gebouwen in "Scheldegotiek" (overgang van Romaanse naar gotische stijl).

Km 1,5

We bereiken de GR 128, net voor de rechtgetrokken Leie, ook de Vaart genoemd.

Km 3

We bereiken één van de vele oude Leiebochten, een Leiemeander. In 1974 werd het tracé van de Leie rechtgetrokken.

Km 5,5

De opmerkelijke ijzeren spoorwegbrug over de oude Leie stamt uit 1922 en is van het "Vierendeeltype". In 1992 werd de brug door de sloop bedreigd en zou vervangen worden door een betonnen oversteek, maar Laurent 'Lorenzo' Vanhaesebroeck heeft daar fel tegen geprotesteerd. Hij wist met een petitie meer dan 2.000 handtekeningen te verzamelen en hij schreef zelfs een liedje 'Schoon Brugske', dat hij tijdens de gemeenteraad heeft gezongen. Kort na het overlijden van haar beschermer, werd de brug officieel de 'Lorenzobrug' genoemd.

Km 7,3

Sint-Jan Baptistkerk Grammene

Km 8,5

De Vondelmeersen vormen een natuurgebied tussen Wontergem en Grammene. Het moerassige gebied wordt doorstroomd door de Vondelbeek of Zeverenbeek, een vroegere meander van de Leie. Het is een kleinschalig cultuurlandschap met moerasbosjes, poelen en knotwilgen.

Km 10

Sint-Agneskerk Wontergem

Km 11,5

We bereiken de vallei van de Zeverenbeek is een langgerekt gebied dat zich uitstrekt van aan Schave, over Zeveren, tot in Wontergem. Het bestaat uit een reeks heel diverse biotopen met van oost naar west uitgestrekte meersen in Schave, de Moerputten, de bloemenrijke ruigtes ter hoogte van de Kerkstraat, de natte hooivlakte van de Blekerij, het Elzenbroekbos van Kauwe, en de extensief beheerde percelen met kleine landschapselementen in de Vondelmeersen in Wontergem.

Km 14

Kapel Onze-Lieve-Vrouwkapel van Altijddurende Bijstand.
Gebouwd ca. 1945 uit dank voor de behouden terugkeer van krijgsgevangenen uit Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Km 16

We stappen de volgende 2 km door de Meikensbossen. De Meikensbossen (ook: Vijverbos) is een natuurgebied ten noordwesten van de West-Vlaamse plaats Dentergem.

Km 18

De Poelberg is een 45 meter hoge heuvel, een straat en een ontmoetingscentrum op nagenoeg dezelfde locatie.

Op de top bevindt zich een voormalig klooster van de Zusters van 't Geloof met daaraan verbonden een schooltje en een Lourdesgrot met ommegang uit 1938. 

Tot halfweg de veertiende eeuw was er amper bewoning op de Poelberg. Het was er immers jachtgebied voor de edele heren. Verder ligt de verklaring voor de weinige bebouwing in het dichte eikenbos dat er toen stond.

Het wijkschooltje sloot in 1985 de deuren. De gemeente Tielt kocht in 2004 het voormalig kloostercomplex, schoolgebouw en boomgaard, waarvan het oudste deel uit 1884 dateert. Na de restauratie werd het in 2011 heropend als bezoekerscentrum, cafetaria en toeristisch infopunt.

Op de Poelberg staat ook de Poelbergmolen uit 1726 die een beschermd monument is, de omgeving is dan weer beschermd landschap. Na veel zwoegen werd de molen uiteindelijk begin jaren ‘90 opnieuw maalvaardig gemaakt.

Op de Poelberg verlaten we de GR128 en stappen nog 3 km naar het station Tielt.

Km 21,3

Station Tielt