2017 Israël

Israël

ישראל

13/11/17 – 23/11/17

 

 

Reisverslag


Dag 1 – maandag 13/11/17

Vlucht LY 334
Brussel Internationaal 12:15u – Tel Aviv Ben Gurion 17:50 (terminal 3)

Ruim op tijd in de luchthaven, maar 45′ voor vertrek worden we plots meegnomen voor een bijkomende sécurity-check. Na een aantal onnozele vragen halen we net op tijd onze vlucht.

De Flo Shuttle dienst zet ons keurig af aan de deur van Lenis Hotel.


Dag 2 – dinsdag 14/11/17

De geboekte Free Tour in Tel Aviv valt tegen. We worden naar hetDiamond Center gevoerd met als enige bedoeling diamanten te kopen. Niet onze goesting en ook net iets boven onze portemonnaie, dus salut free tours en een mooie wandeling door het moderne deel van Tel Aviv.

Halverwege is Sarona Market een leuke verpauzing.

De overdekte marktruimte bevindt zich in het hart van de onlangs gerenoveerde Sarona-wijk, die oorspronkelijk een Duitse kolonie was. In de markt vind je tientallen kraampjes met verse groenten, olijven en kaas van lokale boeren, evenals een goede selectie van Israëlische wijn. De markt herbergt ook veel cafés en restaurants van beroemde chef-koks.

Carmel Market

De Carmel-markt (de Shuk Hacarmel) is de grootste markt, of shuk, in Tel Aviv. Een levendige marktplaats waar handelaren alles verkopen, van kleding tot specerijen en fruit tot elektronicaDe markt is voornamelijk gelegen langs Carmel Street.

Op dinsdag en vrijdag zijn er ook verschillende onafhankelijke kunstenaars en verkopers van kunst en sieraden langs Nahalat Binyamin Street.

De Carmel Market opende voor het eerst in 1920, zo’n elf jaar na de oprichting van de stad, waardoor het een integraal onderdeel werd van de geschiedenis van Tel Aviv.

Wijk Kerem Hateimanim

De wijk Kerem HaTeimanim grenst aan de Carmel-markt. De naam betekent Yemenites Vineyard, en het gebied wordt ook wel het Jemenitische kwartier genoemd. Kerem HaTeimanim werd in 1906 opgericht door Jemenitische Joodse immigranten. Vandaag is Kerem HaTeimanim bezig met gentrificatie (een proces van opwaardering van een buurt of stadsdeel op sociaal, cultureel en economisch gebied, het aantrekken van kapitaalkrachtige nieuwe bewoners/gebruikers en de daarmee gepaard gaande verdrijving van de lagere klassen uit het stadsdeel). Veel van de oorspronkelijke bewoners zijn vervangen door Franse en andere buitenlandse ingezetenen die er onroerend goed hebben gekocht voor investeringen. De buurt is nog steeds de thuisbasis van traditionele Yemenitische restaurants.

Wandeling langs de Shlomo Lahat Promenade (wandeldijk) naar de jachthaven.


Dag 3 – woensdag 15/11/17

Stadswandeling dor de oude wijken van Tel Aviv naar Jaffa, waar om 11u de begeleide wandeling van Free Tours begint. In volgorde: Carmel Market, Neve Tzedek, wijk Florentin, Levinsky Market, Amerikaans-Duitse kolonie.

Neve Tzedek was de eerste Joodse wijk die buiten de oude stad van de oude haven van Jaffa werd gebouwd. Oorspronkelijk was het een Jemenitische joodse wijk. Jaren van verwaarlozing en verval volgden, maar sinds het begin van de jaren tachtig is Neve Tzedek uitgegroeid tot één van de nieuwste modieuze en dure wijken van Tel Aviv, met een dorpse sfeer.

Florentin is een oude wijk van Tel Aviv die nog niet dezelfde grootschalige gentrificatie heeft gezien als zijn buurman Neve Tzedek. Florentin heeft een zeer gemengde bevolking, traditioneel gekenmerkt door armoede en vergankelijkheid maar nu wordt hij steeds jeugdiger en yuppie.

Levinsky Market of Shuk Levinsky staat bekend als de andere grote shuk in Tel Aviv en is een authentieke markt omringd door hipsters uit Zuid-Tel Aviv.
Shuk Levinsky heeft een enorm scala aan producten, van gedroogd fruit tot zepen, kruiden en noten.
De Amerikaans-Duitse kolonie is een woonwijk in het zuidelijke deel van Tel Aviv.
Opgericht in de 19e eeuw door Amerikaanse protestanten. Ze bouwden hun houten huizen uit geprefabriceerde stukken, die ze hadden meegebracht. Ziektes, het klimaat, de onzekere en willekeurige behandeling door de Ottomaanse autoriteiten, deden echter veel kolonisten remigreren naar Amerika.
Nieuwe, Duitse kolonisten, van de Tempeliersbeweging, kochten veel van het land en de gebouwen die de Amerikanen hadden gebouwd.
Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog, deporteerden de Britse autoriteiten
veel van de Duitsers of plaatsten ze onder toezicht van de politie.
Door de jaren heen werd de buurt verwaarloosd. Tegenwoordig zie je veel afbrokkelende ruïnes als je het gebied bezoekt, maar er is de laatste jaren sprake van een golf van restauratie en ontwikkeling, wat een nieuw lichtpuntje en hoop brengt voor de oude rottende gebouwen.

Free Tour in Jaffa

Free Tour van Jaffa naar Tel Aviv, nagenoeg hetzelfde parcours als de ochtendwandeling naar Jaffa.


 Dag 4 – donderdag 16/11/17

Auto huren in Tel Aviv (Suncar). Het is wel even wennen an die automatische versnelling.

Rit Tel Aviv – Eilat = 350 km
Na een 10 km nagel in de achterband maar de bandendruk blijft vrij goed.

Eerste halte: Sde Boker en the Canyon van En Avedat.
En Avdeat is een kloof in de Negev-woestijn van Israël, ten zuiden van Kibbutz Sde Boker. Archeologisch bewijs toont aan dat Ein Avdat werd bewoond door Nabateeërs en katholieke monniken. Talrijke bronnen bij de zuidelijke opening van de kloof lopen leeg in diepe poelen en in een reeks watervallen.

Tweede halte: Mitzpe Ramon en daarna via de Egyptische grens naar Eilat.

Vlak bij het stadje Mitzpe Ramon ligt de grote Ramon-krater of Makhtesh Ramon. Het is een geologisch verschijnsel, en niet dus een een inslagkrater van een meteoor, noch een vulkanische krater, maar eerder de grootste makhtesh ter wereld. De krater is 40 km lang, 2-10 km breed en 500 meter diep en heeft de vorm van een langwerpig hart. Tegenwoordig vormen de krater en het omliggende gebied het grootste nationale park van Israël.

Verblijf: Exodus Guest House


Dag 5 – vrijdag 17/11/17

Na wat problemen met MasterCard, enkele telefoontjes naar Argenta Bredene, en de herstelling van de autoband, dan toch vertrekken naar Timna Park.
Timna Park ligt ongeveer 25 km ten noorden van Eilat in de Negev-woestijn. Het park ligt in een prachtige majestueuze woestijnomgeving, heeft een verbazingwekkende geschiedenis en geologie. Timna Park beslaat ongeveer 15.000 hectare in een hoefijzervormige vallei omringd door steile kliffen, met de berg Timna, ’s werelds eerste kopermijn, die hoog in het midden staat. ’s Avonds nog een korte verkenning van Coral Beach (Rode Zee).


Dag 6 – zaterdag 18/11/17

Op tijd vertrekken naar the Red Canyon om het mooiste licht te hebben.
De Red Canyon in het Eilat-gebergte ligt twintig minuten ten noorden van Eilat en biedt wandelingen door de natuurlijke kloven. De Red Canyon dankt zijn naam aan het fenomeen dat optreedt wanneer zonlicht de roodachtige rots raakt die de canyon bekleedt, waardoor het een intens roodachtige kleur krijgt. De rots is gevarieerd van kleur en in vlakken zijn tinten van wit en geel.

’s Avonds nog even rondwandelen in de havenbuurt van Eilat.


Dag 7 – zondag 19/11/17

Autorit naar Tel Aviv, langs de kant van de Jordaanse grens, om de “grote krater” in de nabijheid van Dimona, te bezoeken. Minder mooi dan de krater aan Mitzpe Ramon.

Met de bus naar Jeruzalem.


Dag 8 – maandag 20/11/17

We starten met een wandeling via de Damascus Gate naar de Jaffa Gate

Om 11u start de Free Tour door aandacht voor de 4 wijken in Oud-Jeruzalem: Moslim, Christelijk, Armeens en Joods.

Na de Free Tour eten we de lekkerste Falafel van Jeruzalem in restaurantje Tala, waarna we de noordelijke vestingsmuur bewandelen.

We zijn dicht bij de klaagmuur gekomen en moeten ervan profiteren om ons beklag te doen.

De westmuur of westelijke muur is een gedeelte van de muur in de oude stad Jeruzalem die het het plateau omringt en ondersteunt waarop de Rotskoepel en de Al-Aqsamoskee staan. In de joodse traditie wordt deze muur beschouwd als de westelijke muur van de Joodse tempel die op de Tempelberg zou hebben gestaan. Na de vernietiging van de tempel door de Romeinse bezetters in het jaar 70 is alleen deze muur nog zichtbaar overgebleven. Doordat vele joden aan de muur klaagden vanwege de verwoesting van de tempel en de diaspora, wordt de muur door niet-joden ook wel Klaagmuur genoemd.

Om een lange dag af te sluitten bezoeken we nog First Station.
Het treinstation van Jeruzalem is een historisch treinstation in Jeruzalem. Het station opende in 1892 als een eindpunt van de lijn Jaffa-Jeruzalem In 1998 werd deze spoorlijn samen met het station gesloten. Het station lag jarenlang verwaarloosd. Na een uitgebreide restauratie, heropende het in mei 2013 als een cultuur- en entertainmentcentrum.


Dag 9 – dinsdag 21/11/17

In de voormiddag gaan we op weg naar het Ticho House, via de wijk Mea Sjearim. Mea Sjearim is een wijk met een eigen cultuur. Voor mannen speelt het leven zich af rond sjoel, de synagoge. Daar komen zij iedere ochtend, middag en avond en besteden er minstens anderhalf uur per dag. Veel mannen leren en werken gecombineerd halve dagen. Gezinnen hebben veel kinderen, soms wel tien, en de meeste gezinnen zijn vrij arm. De wijk staat bekend als de meest chassidische (=ultraorthodoxe richting binnen het jodendom) wijk ter wereld.
Ticho House is een historisch huis in Jeruzalem, Israël, nu functionerend als een museum. Het was een van de eerste huizen gebouwd buiten de oude stadsmuren in de jaren 1860.
In 1924 kochten Dr. Abraham Albert Ticho, een oogarts, en zijn vrouw, Anna Ticho, een kunstenares, het huis. Dr. Ticho gebruikte de eerste verdieping als zijn nieuwe kliniek, vanwaar hij de bevolking van Jeruzalem tot zijn dood in 1960 diende.
Anna Ticho liet het huis en al zijn inhoud, inclusief de Judaica-collecties en bibliotheek van haar man, aan de stad Jeruzalem na.
Ticho House heeft een Italiaans restaurant met de naam Anna. Live-optredens van jazz en klassieke muziek worden daar ook gehouden.

Nadien trekken we richting ons Falafel-restaurantje in de oude stad. Door het slechte weer is er minder volk op de been, en is het moment gunstig om de De Heilig Grafkerk of Verrijzeniskerk binnen te gaan. Deze kerk (Church of the Holy Sepulchre) is een christelijke kerk in de ommuurde oude stad in Jeruzalem. De kerk wordt ook wel de Kerk van de wederopstanding genoemd. Volgens de overlevering is ze gebouwd op de plek waar Christus zowel gekruisigd als begraven zou zijn: het Heilig Graf.

Er is nog tijd over voor een wandeling over de zuidelijke vestingsmuur.


  Dag 10 – woensdag 22/11/17

We vertrekken vroeg naar de Tempelberg, want niet-moslims hebben slechts tussen 07u en 10u  toegang tot deze heilige moslim-plaats. De Tempelberg  is een heuvel in Oost-Jeruzalem, gelegen in het oostelijk deel van de Oude Stad van Jeruzalem. Voor het jodendom, het christendom en de islam (de drie abrahamitische religies) is deze plek van groot religieus belang. Je vindt er de Al-Aqsa-moskee en the Dome of the Rock (Rotskoepel).

Tijd om de reis af te sluiten. Eerst met de bus terug naar Tel Aviv. We belanden in een Jemenetisch restaurantje in de wijk Kerem Hateimanim (zie dag 2), waar we een boeiend gesprek hebben met dr. OREN GUTFELD, senior archeologist, over het QUMRAN CAVE PROJECT.

Nog een bezoek aan het treinstation van Jaffa en de promenade langs de kust.
Het Jaffa-treinstation was het eerste station in het Midden-Oosten en diende als eindpunt voor de Jaffa-Jeruzalem-spoorweg. Het station werd ingehuldigd in 1891 en gesloten in 1948. Tussen 2005 en 2009 werd het station gerestaureerd en omgebouwd tot een amusements- en vrijetijdslocatie, met als naam The Station (HaTachanah).


 

Dag 11 – donderdag 23/11/17

Vlucht LY 333
Tel Aviv Ben Gurion 13:30u – Brussel Internationaal 17:35u


Voorbereiding:



Samenvatting reisplan

Maandag
13/11/18
  • Trein 06:33 in Brugge
    Vlucht LY 334

    Brussel Internationaal 12:15u – Tel Aviv Ben Gurion 17:50 (terminal 3)
  • Shuttle-bus van 19:00 geboekt en betaald
  • Logement: 3 nachten Lenis Hotel. Ter plaatse met visa 260€
Dinsdag
14/11
  • Free Tour in Tel Aviv. Start om 9:15 
  • Ongeveer 150 NIS ter plaatse
Woensdag
15/11
  • Bezoek Jaffa met om 11u begeleide wandeling Get Your Guide
  • Ongeveer 150 NIS ter plaatse
Donderdag
16/11
  • Auto huren OK bij SUNCAR (150 à 170 $ ter plaatse betalen met Visa) – rit naar Eilat door de Negevwoestijn
  • Logement: 3 nachten Exodus Guest House. Ter plaatse met visa 252$
Vrijdag 
17/11
  • Uitstap naar Timna Park, fietsrit in het park. Ter plaatse 2×45 NIS
  • Red Canyon
  • Ritten nog opmaken
Zaterdag
18/11
  • Stranddag omgeving Eilat
Zondag
19/11
  • Autorit naar Tel Aviv, inleveren auto.
  • Busreis van Tel Aviv naar  Jerusalem  Bus nog te reserveren (16 NIS pp)
  • Logement: 3 nachten Liora Studios. Ter plaatse met visa 255$
Maandag
20/11
  • Free Tour in Jerusalem
  • Ongeveer 150 NIS ter plaatse
Dinsdag
21/11
  • Programma nog op te maken
Woensdag
22/11
  • Busreis naar Tel Aviv Bus nog te reserveren (16 NIS pp)
  • Ongeveer 200 NIS ter plaatse
  • Logement: 1 nacht Sun Aviv. Nog 99$ ter plaatse betalen
Donderdag
23/11
  • Shuttle-bus van 09:30 geboekt en betaald
  • Vlucht LY 333
    Tel Aviv Ben Gurion 13:30u – Brussel Internationaal 17:35u

 

Dag 1 – maandag 13/11/17

Vlucht LY 334
Brussel Internationaal 12:15u – Tel Aviv Ben Gurion 17:50 (terminal 3)

Ticket ( 135€ pp) OK – boekingsnummer 325 2046

Tel Aviv Airport Shuttle information (https://www.withflo.com/)

Shuttle-bus van 19:00 geboekt

  • The FLO Shuttle from Ben Gurion Airport to Tel Aviv is available hourly, seven days a week, departing in both directions on the hour.
  • Shuttles must be pre-reserved and pre-paid, online, ahead of travel
  • All Tel Aviv Airport Shuttles from Ben Gurion Airport to Tel Aviv are operated in modern air-conditioned vehicles which are fully licensed
  • Regular shuttle service is available from $17 per person, with gold level service (maximum of three stops), available from $25 per person.
  • If you are not staying at a hotel, the Ben Gurion Airport Shuttle will drop or pick you from the nearest hotel, which in 99% of cases is less than a 5 minute walk from your address.
  • If your arrival flight is delayed, Please call the 24/7 emergency number on your voucher ahead of time, and our team will try to accommodate you. 

Verblijf:

Boekingsnummer 1984.864.780 – pin code 8140

Lenis Hotel
Allenby 34, Corenr Of Ben Yehuda 1
TelAviv
Tel: +972 50 399 0226

260€
GRATIS annuleren tot 5 november 2017 23:59

Dear Bart

Thank you for booking a room at Hotel Lenis. Because you’re might be coming after the check-in hours, we’ll leave the room open with the keys inside. The entrance door code is 3434* (with a star at the end) and pull the door. The lobby door code is 3434# (with a hash mark at the end) and pull the door. Your room is in the 4th floor,room number 48. We’ll leave the room open with the keys on the room’s desk.

Also,the Wi-Fi password is 036341634 if you need it (it’s free).

At the 4th floor we have a machine for hot/cold water, to make coffee/tea. For your convenience, we have a beautiful resting area on our roof, which is on the on the 5th floor (which is accessible through the stairs from the 4th floor) where you can smoke or just relax.

Please come by the reception the next day to take a copy of your passports as tourists do not pay VAT in Israel.
The check out is at 11:00 A.M. Please leave the key at the reception in the bowl.

Kind regards Nitza/ Customer Service Manager

Dag 2 – dinsdag 14/11/17

Free Tour in Tel Aviv. Start om 9:15

Join us on the Free City Tour Tel Aviv.
Visit and enjoy a 3 hour guided tour of Tel aviv’s main hi-lights, Old Jaffa, Sarona gardens and the Israeli Diamond Exchange.
Shuttle hours from your hotel. Sunday-Thursday: 9:15, 13:15

This activity includes:

Clock tower – Hathana – Newe Tzedek – Shalom tower – Rothschild Blvd – Habima – Azrieli center – Sarona market – Museum Harry Openheimer – Tel aviv Diamond center –

Ok. please write me 2-3 days before on WhatsApp:  +972-52-3517011

Max

17 окт. 2017 г. 12:12 AM пользователь <bookings@freetour.com> написал:

Message:
Hi,
me and my wife like to take part of the city tour “Free City Tour Tel Aviv” on Tuesday the 14th of november, starting at 9:15.

Greetings,
Bart and Edith
Belgium

11/11/17 21:41:16: Freetour Tel Aviv: Free City Tour Tel-Aviv
5 TOP ATTRACTIONS
⛳⛳⛳⛳⛳

1. Old Jaffa City
2. Rothschild Blvd
3. Habima Theater
4. Sarona Garden’s
5. Diamond Exchange

? 3-4 Hours
? Guide
? Luxury Bus Tour
? Walking Tour
▶️ Start – Hotel Lobby
⏹ Finish – Our Hotel
? Free tour

Maxim +972-52-3517011 ?

Tel-Aviv Diamond Center is the sponsor of the tour!

11/11/17 21:42:44: Freetour Tel Aviv: We are starting from the Leonardo Beach hotel Tel-Aviv, Ha-yarkon 156
Please to be 10 minutes before

Dag 3 – woensdag 15/11/17

Bezoek Jaffa met om 11u begeleide wandeling. Trefpunt: oude klokkentoren
Get Your Guide
Boeking #GYG23820500 – Pin LbwR6Ljn

Fooi van 30 à 40 ils


 Dag 4 – donderdag 16/11/17

Auto huren voor rit naar Eilat door de Negevwoestijn en terug op 19/11

SUNCAR (open 08:00-17:00)
HaRabi MiBachrach St 7, Tel Aviv-Yafo (open 08:00-17:00)
Car type D
16/11 – 09:00 tot 19/11- 16:00
151$ (incl Full Coverage Super CDW) Vol/Vol

 

 

 

Verblijf:
Exodus Guest House
64/2 Lotus Street, Eilat, 88000, Israël
Telefoon: +972585423123
Reserveringsnummer Booking: 1706.655.869 – Pincode 1392

Annulatie tot 12/11 123:59
213€

 


Dag 5 – vrijdag 17/11/17

Uitstap naar Timna Park, fietsrit in het park

Timna Park is open daily from 08:00-16:00 apart from Friday when the park closes one hour earlier, at 15:00. – Timna Park entrance fees are 44 NIS for adults

 


Dag 6 – zaterdag 18/11/17

Stranddag omgeving Eilat

 

 


Dag 7 – zondag 19/11/17

Autorit naar Tel Aviv, inleveren auto.


Busreis van CBS Floor6 – platform 607 Tel Aviv naar  Jerusalem. Buslijn 405 (egged bus) vanaf Central Bus Station (elk kwartier) – rittijd: 1u. 16 NIS pp

Bus nog te reserveren

Verblijf:

Liora Studios
Ha-Ma’alot St. 2
Tel: +97 252 220 9122

Bevestigingsnummer 1188765208- Pincode 2440
Annlatie tot 04/11 23:59
215€

 

Op 2017-10-21 schreef Liora Studios Jerusalem:
Dear Bart De Ruytter, Shalom from Jerusalem! Thank you for your reservation!

You have reserved a small studio that includes a double bed, kitchenette with cooking utilities, sofa bed, dining table, and closet. Please note, the bathroom and shower are external to the studio – just a step away and totally private. Only you have the key.

Please help us arrange a smooth arrival by filling in this linked form (required): https://goo.gl/pXP8gl 

Following is important information you will need for your visit.

Getting to the studio: The studio is on Ha-Maalot street number 2, floor 4 on the elevator. Apartment 10. Google map link: https://goo.gl/maps/vtQ4hAH9Rc92

Check in: Check in is done independently starting 3 PM. Codes will be sent prior to your arrival. For more elaborate information, please visit my website: www.liorasstudios.com 

Check Out: Check out is done independently too. Check out is until 11:00 AM.

Internet: Wifi network is Liora’s Studios and code is 025818329

Cleaning: The studio is cleaned, towels and sheets replaced before each arrival.

Payment: Please note, we usually charge the first night prior to your arrival. The rest is charged the day of your arrival unless you wish to pay cash and you indicate this prior to your arrival.

Important: In order for us not to charge you local VAT (17%), please send us (by phone message +972-52-220-9122 or mail – liorasstudios@gmail.com) a picture of your entry stamp on your passport, after entering the country.

Recommended Dining: Our studios are located footsteps away from great dining options, from Falafel and Shawarma joints to fine dining restaurants. There is a recommended bar/restaurant just in front of the building – called Link. It is open until late at night and on Saturdays. Check out my website www.liorasstudios.com to view my favorite spots to drink and dine in the city center, all a walking distance from the studio.

Planning your trip: We would love to help you with any questions you may have regarding your stay with us or your trip to Jerusalem. We suggest you start your planning of your trip to Jerusalem by visiting some of the informative websites I have recommended on my website.

Communication with Us We would love to hear from you 🙂 Best form of communication with us would be by mail (liorasstudios@gmail.com), Whatsapp or SMS (from outside Israel +972- (0) 52-220-9122 from Israel 052-220-9122). Enjoy Jerusalem Liora


Dag 8 – maandag 20/11/17

Free Tour in Jerusalem


Dag 9 – dinsdag 21/11/17

Wandeling door de souks van Jeruzalem


  Dag 10 – woensdag 22/11/17

Busreis naar Tel Aviv

Lijn 405 – om het kwartier (egged bus)  Bus nog te reserveren

Verblijf:

Hotel Sun Aviv
Montifiori St. 9A
Tel +972 351 748 47

93,19€
Reservatie 2377786 (Hostelsclub)


Dag 11 – donderdag 23/11/17

Vlucht LY 333
Tel Aviv Ben Gurion 13:30u – Brussel Internationaal 17:35u

Ticket ( 135€ pp) OK

Flo shuttles van 9:30. 38$ pp

Shuttle-bus van 09:30 geboekt