2018 Sardinië

Reisprogramma:

 

 

Zaterdag 9 juni

Vlucht SN 3107
Brussel 18:45 - Olbia 20:45
Auto (Ford >Fiesta) ophalen bij Rentalcars.
Logement Your B&B

Zondag 10 juni

Rit naar Costa Esmeralda en Palau. Nogal toeristisch.

Rit naar de B&B La Pintadera in Santa Teresa

« van 2 »

Nog voldoende tijd voor de wandeling Rother 5 op Capo Testa

« van 30 »

Maandag 11 juni

Variant van Rotherwandeling 4, vanuit Costa Paradiso naar Cala Tinnari

« van 25 »

Rit naar Castelsardo

Castelsardo ligt hoog op een vulkanische rots aan de golf van Asinara en biedt daardoor een prachtig uitzicht.
De stad heeft in de loop der eeuwen verschillende namen gehad. De eerste naam van de nederzetting was Castelgenovese, gesticht in 1102 door een adellijke familie uit Genua. Na de verovering in de 15e eeuw door de Spanjaarden werd het Castelaragonese, om tenslotte door Carlo Emanuele III omgedoopt te worden tot het huidige Castelsardo. De oude vestingmuur en het eeuwenoude fort Castello Bellavista domineren nog steeds het historische centrum.
Sinds het kasteel open is voor toeristen, is het omgetoverd tot een museum voor weefkunst. De indrukwekkende manier van weven is een typisch ambacht voor Castelsardo en omgeving. Door de jaren heen werden er verschillende manieren van weven toegepast en er werden manden, slippers, waaiers visnetten en boten gemaakt.

Tot op de dag van vandaag zie je nog steeds Sardijnse dametjes aan het weven, op een stoel of krukje voor hun deur. Ze verkopen hun handgemaakte weefproducten zelf, dus als je een mooi souvenir wil kopen, is dit een leukere plek dan een souvenirwinkel…

« van 16 »

Dinsdag 12 juni

Het zandstrand van Stintino, La Pelosa, is een schitterend wit zandstrand omhelsd door helder blauwe wateren. Het is er wel zeer druk. Een wandeling naar het nabijgelegen Capo Falcone biedt mooie vergezichten op de Isola Asinara.

« van 6 »

Op weg naar Punte de Giglio even stoppen aan het mooie meer Lago Baratz.

« van 2 »

Wandeling van Porto Conte naar Punte de Giglio
Het is een ongerepte plek in het bos van Porto Conte, rijk aan mediterrane vegetatie, agaves en stekelige perenstruiken, natuurlijke grotten en een paar baaien met een kristalheldere zee.

Er is een van de grootste militaire nederzettingen uit de Tweede Wereldoorlog in het gebied, met stations voor wapens, bunkers, tunnels en zelfs een barak. Vanaf hier kunt u vanuit een ongewone positie de baai van Porto Conte en Capo Caccia bewonderen.

« van 9 »

Onze B&B Valli Verdi ligt op enkele kilometer buiten Alghero verscholen.
Nog tijd voor een avondbezoek aan Alghero
Alghero is één van de grote steden op Sardinië en is een zeer geliefde vakantiebestemming.
In 1102 stichtte de familie Doria uit Genua hier een nederzetting. Die werd al snel versterkt met een dikke muur en verschillende wachttorens om de aanvallen vanuit zee af te kunnen weren. De stadswal en de torens bepalen nog steeds het gezicht van het hedendaagse Alghero. Het eerste bastion dat je tegenkomt als je vanuit het noorden Alghero binnenrijdt is de Bastione La Maddalena. Een wandeling over de stadswal is met name in de avonduren een populair uitstapje. Naast het prachtige uitzicht hiervandaan op de Capo Caccia, de steile rotskust, kun je hier namelijk genieten van een geweldige zonsondergang.

In het midden van de 14e eeuw werd Alghero ingenomen door de Catalanen uit Spanje en kwam de stad onder de invloed van Pedro IV. Sinds 200 jaar behoort Alghero weer tot Italië, maar de Spaanse overheersing is nog duidelijk voelbaar en zichtbaar in de stad. De klederdracht, het dialect en de plaatselijke keuken ademen nog een Spaanse sfeer. Ook staan de straatnamen nog in twee talen op de borden. De stad wordt niet voor niets het “kleine Barcelona” genoemd.

« van 14 »

Woensdag 13 juni

Rit naar Bosa (45 km).

Vanaf de boogbrug uit 1871 heb je prachtig beeld over de kleurrijke huisjes, het kasteel bovenop de heuvel, de vissersbootjes en de statige panden aan het water, met palmbomen die zachtjes wuiven in de wind.
Bosa is een klein stadje, gebouwd tegen een heuvel aan de westkust van Sardinië. De rivier de Temo stroomt door de stad, waarna deze bij het nabijgelegen Bosa Marina uitmondt in zee.

Het imposante kasteel Malaspina werd in de twaalfde eeuw gebouwd door de gelijknamige Toscaanse familie, boven op een heuvel. Deze familie Malaspina was lange tijd de baas in dit deel van Sardinië, totdat de Catalanen het gebied in de veertiende eeuw veroverden.
Typisch voor Bosa zijn de vele smalle straatjesdie omhoog kronkelen naar het kasteel.

Bosa was behalve havenstad voor het achterland ook een belangrijk centrum voor de leerlooierij. Aan de overkant van de rivier staan nog de karakteristieke leerlooierijen en pakhuizen.

Dichtbij het stadje vind je een mooi strand Bosa Marina!

La Dea Hestia is onze B&B.

« van 22 »

Donderdag 14 juni

Onderweg van Bosa naar Cuglieri ontdekken we onverwacht het dorpje Tinnura met talrijke prachtige muurschilderingen. De muurschilderingen laten veel landelijke scenes uit een vervlogen tijd zien. Lanbouw, ambacht, folklore zijn enkele thema's die hier afgebeeld worden. De schilderingen zijn mooi vakwerk met veel trompe-l’œil effecten.

« van 37 »

Op een terrasje in Cuglieri maken we voor het eerst kennis met de  sterk aromatische lindebomen die een heerlijke geur verspreiden.
De tocht gaat verder naar Santa Lussurgiu.

Santa Lussurgiu ligt 500 m boven zeeniveau op de oosthelling van de Montiferru als een amfitheater op de rand van de vulkaankrater, omringt door groepjes olijfbomen. Het historische centrum is fascinerend met zijn steile, nauwe straatjes en pleintjes omzoomd door hoge stenen huizen in heldere kleuren. De Via Roma, dient tijdens Carnaval (Carnavale) als parcours voor een spectaculaire paardenrace voor telkens twee als ridder verklede ruiters.

« van 18 »

De rit gaat verder naar San Giovanni di Sinis. Langs de 30 kilometer beschermde kustlijn liggen de mooie stranden van  Is Arutas met superfijn kwartszand .

Voordat San Giovanni di Sinis een bekend toeristencentrum werd, was het een vissersdorpje. San Giovanni ligt langs de weg die leidt naar de oude Romeinse stad Tharros en, verder naar het zuiden, de schilderachtige Capo San Marco. Tegenwoordig is het een klein dorp met een bar, restaurants en hotels, die tijdens de zomer opleven. Op het middenplein vind je een kleine paleo-christelijke kerk uit de 5e eeuw.
De Spaanse toren, vernoemd naar San Giovanni en gebouwd door Philip II tussen 1580 en 1610 om invallen van piraten aan te pakken. De toren ligt op 500 meter van het strand en is bereikbaar via een licht pad omhoog.

« van 19 »

Rit naar Cabras met verblijf in B&B Gi and Gio

« van 3 »

Vrijdag 15 juni

We verlaten de westkust en trekken naar Ales, door de bergen richting oostkust.

De eerste halte is het Parc del Giara. Wandeling 43 Rother.

In centraal-Sardinië ligt de Giara di Gesturi – “Sa Jara Manna” in het Sardijns – een basalten hoogplateau (tafelberg) van ruim 4400 ha groot.

Het natuurgebied ligt op gemiddeld 500 m boven de zeespiegel met twee toppen: de Zepparedda (609 m) en de Zeppara Manna (580 m).

Karakteristiek voor het domein zijn de miljoenen basalten stenen en de tijdelijke moerassen en plassen waar het regenwater stagneert en typische dieren leven zoals de Sardijnse boomkikker en twee oeroude zeldzame kreeftachtigen.

Het gebied staat bekend voor zijn natuurschoon en unieke vegetatie. De bossen bestaan vooral uit kurk- en steeneik.

Het meest opvallende op de Giara zijn de wilde paarden.

Er verblijven nog zo’n vijfhonderd exemplaren in het wild. De paarden leven in families van 6-8 merries en een hengst.
Vandaag is het een beschermd natuurgebied maar de voorbije eeuwen was de mens hier altijd aanwezig: herders met schapen, boeren met landbouw, oogsten van de kurk, enz…

De herders leefden in een “pinnetta”, cirkelvormige hutten uit ruwe rotsblokken afgedekt met takken. In de buurt waren stallen voor varkens en geiten voorzien.

« van 24 »

De reis gaat verder naar de Nuraghe in Su Nuraxi (Barumini)

De nuraghi zijn bouwwerken die dateren uit de bronstijd, die op Sardinië ook wel de Nuraghe tijd wordt genoemd. De Nuraghen zijn rond 1800 v. Chr. op Sardinië gekomen. Ze bouwden duizenden torens, oftewel nuraghi op Sardinië. Van deze bouwwerken resteren zo’n 7000 en zij zijn uniek, ze komen nergens anders voor.

De nuraghe van  Su Nuraxi di Barumini behoren tot de best bewaarde Nuraghi van Sardinië.

De torens zijn gebouwd van stenen die los op elkaar gestapeld zijn, zonder gebruik te maken van cement. Onderaan zijn de stenen groter en naar boven toe worden ze steeds kleiner. De torens worden naar boven toe iets smaller. Tussen de torens bestaan onderlinge verschillen zowel in de soorten steen die gebruikt zijn als in de indeling.

Naast enkelvoudige torens zijn ook meervoudige complexen gebouwd. Deze bestaan uit een centrale toren met hieromheen meerdere extra torens en versterking door middel van dikke muren en bastions. Waarschijnlijk dienden de torens als vesting.

De Su Nuraxi bij Barumini is een voorbeeld van een ingewikkeld torencomplex. Hier zijn ook resten van een Nuraghe dorp gevonden.

« van 7 »

 

Verblijf in B1B Daddanca, Zeppara, nabij Ales.
Heerlijke pasta's in Pizzeria Abas in Ales. Ik riskeer mij aan een typische pasta botterga (saus op basis van viseieren).

« van 3 »

Zaterdag 16 juni

Na ons ontbijt verlaten we Zepparra richting Orgosolo. Eerst nog passeren in Tonara, om wat noga te kopen, en dan verder naar Monte Novo San Giovanni. We rijden door open landschap met kleine beken, rotsige heuvels en kale weiden. Koeien, varkens, schapen en ezels kruisen de weg. Langs een groot stuwmeer bereiken we het Foresta di Montes.

Monte Novo San Giavanni is een kleine tafelberg in het Foresta di Montes.

Gedeeltelijk de Rotherwandeling 26.

« van 24 »

De rit gaat verder naar Orgosolo.

Het plaatsje Orgosolo is beroemd vanwege de vele muurschilderingen (murales). In totaal zijn er op meer dan honderd muren, gebouwen en winkelgevels afbeeldingen aangebracht door de locale bevolking en kunstenaars. De oudste schilderingen dateren uit de jaren '60 van de vorige eeuw. Favoriete onderwerpen: geschiedenis, (internationale) politiek en de Sardijnse vrijheidsstrijd.

Deze schilderingen hebben vaak een politieke of historische context.

« van 8 »

B&B S'umbra de S'ozzastru (Sardeens voor "in de schaduw van de olijfboom") ergens halverwege Orgosolo - Oliena

« van 4 »

Zondag 17 juni

De eerste etappe richting Dorgali gaat naar de Gola di Gorropu. Dit is een Kartskloof met op sommige plaatsen 300 m hoge rotswanden.
Vanaf de campingparkeerplaats bij de Sa Barva brug is het twee uur lopen naar de kloof over een goed gemarkeerd en makkelijk te lopen bospad.

« van 21 »

Korte wandeling in Dorgali. Het stadje zelf is niet veel speciaals, maar het nabij gelegen badplaatsje Cala Gonone is best gezellig.

Avondrit naar Cala Gonone
Eten op het dakterras van Bue Marino Hotel

« van 8 »

Logement Goritto (2 nachten)

Maandag 18 juni

Vanuit Dorgali naar
Wandeling 27 Rother: van Camping Su Porteddu naar Cala Goloritze

Eerst een half uur met de wagen over zandwegen en dan 1u30 stappen naar dit onbereikbaar strandje (tenzij je een boot hebt 🙂
Eén van de mooiste strandjes van Sardinië, is ontstaan ​​door een aardverschuiving in 1962. Het staat bekend om zijn hoge rotspiek van 143 meter boven de baai. Een ander kenmerk van het strand is de natuurlijke boog aan de rechterkant van de baai. Het strand bestaat uit kleine witte kiezels en zand.

« van 22 »

Dinsdag 19 juni

Rit naar Olbia.
Onderweg enkele haventjes bezocht, maar niet veel speciaals.
Voorbij Olbia naar Golfo Aranci.
Als afsluiter een laatste wandeling vanuit het mooie haventje van Golfo Aranci over de Capo Figari
Avond in Olbia.

« van 23 »

Logement Your B&B

Woensdag 20 juni

Huurwagen Rentalcars inleveren
Vlucht SN 3108
Olbia 08:50 - Brussel 10:50

Voorbereiding

Reisdata

09/06/18 - 20/06/18

Reisschema

ZA 09/06 aankomst Olbia logement Your B&B

ZO 10/06

Auto ophalen

1. Rit naar Costa Esmeralda (30 km - 40')

2. Rit naar Palau (32 km - 43')

3. Rit naar Santa Teresa (25 km - 31') logement B&B La Pintadera

Boottocht La Maddalena vanuit Palau?

MA 11/06

Rit naar Capo Testa (4 km - 18')

Wandeling 5 of 6 vanaf Capo Testa

5 = 2u15

6= 3u15

Rit naar Costa Paradiso (41 km - 44')

Rit naar Castelsardo (42 km - 49')

Logement B&B Monte la Marina

Wandeling 4 = 4u (H/T)

DI 12/06

Bezoek Castelsardo

Rit naar Stintino (66 km 1u15')

Rit naar Porto Conté (51 - 52')

Rit naar Alghero (14 km - 23')

Logement B&B Valli Verdi

strand La Peloso

Tocht langs de baai van Porto Conté (punto giglio) p.215 Trotter

WO 13/06

Stadsbezoek Algherro

Rit naar Bosa (45 km - 56')

Logement B&B La Dea Hestia

Stadsbezoek

Stadsbezoek

DO 14/06

Rit naar Santu Lussurgiu (52 km - 50')

Rit naar Riola Sardo (28 km - 33')

Bezoek dorp

Wijnproeverij (p. 187)

Rit naar Penisla del sinis (9 km - 13')

Rit naar Cabras (1 km)

Logement B&B Gi & Gio

Strand Is Arutas

VR 15/06

Rit naar Ales (61 km - 51')

Logement (B&B Daddanca)

Wandeling 43 (3u00)

ZA 16/06

Rit naar Tonara (77 km - 1u23')

Noga-proeverij

Tussen Fonni (33 km - 41') en Orgosolo

wandeling 26 p. 120 (2u45)

Rit naar Orgosolo (21 km - 29')

Logement S'umbra de S'ozzastru

ZO 17/06

Rit naar Dorgali (43 km - 48')

Logement Goritto (2 nachten)

wandeling 17 of 18 (4 à 5 uur)

MA 18/06

Dorgali

wandeling 27 (3u15)

Cala Gonone (vertrek boten) Trotter p. 322-323

Sorgenti su Gologone p. 309

Wandeling 19 (3u45)

DI 19/06

Rit naar Olbia (98 km - 1u16)

Auto inleveren

logement B&B La Pintadera

Eventueel kustwandeling San Teodoro

WO 20/06

Terugreis