2013 Sicilië

Zondag 13/04/2013

We vliegen met Brussels Airlines naar Catania. Bedoeling is om vooral de streek rond de Etna te bezoeken, NO-Sicilië dus.

Met enige ongerustheid kiezen we voor een huurauto als transportmiddel. De rit van het vliegveld naar Catania bevestigt ons vermoeden.

In Catania is er nog tijd om wat rond te slenteren nabij de markt.

« van 8 »

Ons appartementje is in de Résidence Costa del Sole, Via Libeccio Vaccarizzo.

Maandag 14/04/2013

We starten de dag met een wandeling (Rother 40) door het natuurreservaat Fiume Ciane.
Het reservaat ligt aan de rand van de stad Syracuse en bestaat uit de rivier de Ciane en de omliggende papyrusvelden, gelegen nabij de monding.

De eigenaardigheid van het reservaat wordt gegeven door de rijkdom van de flora die erin aanwezig is, in het bijzonder de papyrus.

Daarna bezoeken we Syracuse.
Op de Piazza del Duomo hebben ze de beste Gelati. Maar ook Siciliaanse specialiteit Cannolo is een lekkere caloriebom.

 

's Avonds gaan we op zoek naar een restaurant in Lentini, we vinden uiteindelijk Agriturismo Badiula in Carlentini.

« van 25 »

Dinsdag 15/04/2013

De westelijke flank van de Etna is nog met sneeuw bedekt en biedt een mooi decor voor een wandeling door de lavavelden van de uitbarsting 1763 (Rotherwandeling 2).

De geplaveide weg vanaf Bronte leidt ons naar het begin van de wandeling.

« van 25 »

Na de wandeling bezoeken we nog de dorpjes Bronte, Cesaro en Troina.

Woensdag 16/04/2013

Ochtendwandeling aan de zee vlakbij ons appartementje.

Via Castiglione naar de Alcantarakloof

Bezoekje aan Taormina

« van 27 »

 

Donderdag 17/04/2013

Blijkbaar mag je niet op je eentje de Etna beklimmen, en heb je een gids nodig. De Etna is nogal onrustig, en daarom volgen we braaf andere bezoekers. Vanaf de parkeerplaats neem je de kabelbaan naar een hoogte van 2.500 meter.

Vanaf dit station kan je met jeeps van het park naar de top van de krater gaan en het laatste stuk wandelen. Maar omwille van vulkanische activiteit is de krater zelf gesloten. Af en toe vliegt er rook en as hoog in de lucht, met een lawaai alsof het onweert. Het bezoek beperkt zich tot een wandeling over de nabijgelegen kleinere kratertjes.

Terug bij de auto hebben we nog tijd voor een bezoek aan  Acireale, de Cycloop-rotsen bij Aci Trezza en het fort van Aci Castello.

« van 34 »

Vrijdag 18/04/2013

Enigszins ontgoocheld over ons bezoek aan de Etna, besluiten we om een naburige bergtop te beklimmen en van daaruit de vulkaanactiviteit verder te gaan bewonderen.

We parkeren de auto aan de Salvatore Citelli Refuge in het noordoostelijke deel van de Etna.
Deze refuge ligt op 1740 hoogte, op de top van een oude krater. Van daaruit kan je naar het Etna Observatorium klimmen, 2900 meter hoog, op de top van de krater de Pizzi Deneri, op amper 2 km afstand van de krater van de Etna.

Een toevallige parkwachter raadt ons de trip af, omdat er een uitbarsting op komst is. We moeten hem beloven om onmiddellijk rechtsomkeer te maken als de vulkaan tot leven komt.

Een heel zware klim van 4 km met 1200 hoogtemeters, waar we enkele uren over doen. Het gerommel in de berg wordt alsmaar luider. Op een 200 meter van het observatorium geraken we niet verder omwille van de dikke aslaag op de flanken. Maar niet getreurd, net op tijd voor het spektakel dat voor onze ogen losbarst.

 

De wind zit gunstig en as en rook waaien de andere kant op. De uitbarstingen volgen elkaar op met een oorverdovend lawaai alsof er ijzeren golfplaten tegen elkaar geslagen worden.

Na een half uurtje lijkt het toch raadzaam om een paar 100 meter terug te gaan want de rotsblokken vliegen alsmaar hoger. De eerste lavastromen vloeien de Vallee del Bove in.

We blijven genieten tot de Etna weer tot rust komt. Onvergetelijk!!!

« van 42 »

Zaterdag 19/04/2013

Onze laatste dag.

Een bezoek aan de vismarkt van Catania (A’ Piscaria = La Pescheria) is een evenement op zichzelf.

In navolging van de lokale tradities proberen de vissers kopers aan te trekken met hun luide stemmen en veel gebaren. In de omgeving zijn er ook kraampjes met fruit en groenten, evenals kaas en paddestoelen uit de bergdorpen rond de Etna.Heel proper en hygiënisch gaat het er niet aan toe, maar dat verhoogt alleen maar de sfeer.

Niet alleen de viskoppen zijn mooi, maar ook die van de verkopers. Verweerd door zon en zee.

« van 37 »